Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Adam; Senyaler/a; Tècnic/a d'operacions a l'àrea de moviment

Descripció

Els/Les agents de pista s'encarreguen de guiar el/la pilot durant la fase d'enlairament de l'avió i d'encaminar-lo en les maniobres de circulació per la pista. Aquestes maniobres, anomenades taxiing o rodatge, corresponen a les operacions destinades a situar l'avió a la pista o retornar-lo a la zona d'aparcament.

Tasques

Els/Les agents de pista realitzen les seves tasques des de l'anomenada 'àrea de moviment', que inclou la pista i la plataforma de l'aeroport. Com a mesura de seguretat, vesteixen un uniforme groc que garanteix una total visibilitat i a més han de portar auriculars per a protegir-se del soroll.
 • Guia el/la pilot durant el "taxiing" o rodatge, que són les maniobres de circulació per a situar l'avió de la porta d'embarcament a la pista i retornar-lo a l'aparcament. Per això disposa d'un cotxe que s'anomena follow me, amb el que indica al pilot el lloc previst per enlairar o aparcar l'avió.
  Es posa en contacte amb el centre d'operacions (CEOPS) per a que li indiquin l'estacionament de l'avió que està a punt d'aterrar.
  Utilitza un codi de senyals visuals per tal de comunicar-se amb el/la pilot. Els elements de senyalització més usats són els discs vermells durant el dia o llanternes de llum groga per la nit.
  Ajuda el/la pilot per aconseguir un correcte estacionament de l'avió, en cas que no es disposi de les guies d'atansament (que faciliten la maniobra).
 • Dóna suport a l'operació d'enlairament dels avions.
 • Manté comunicació constant amb la torre de control, el centre d'operacions, el centre de rodatge i amb els/les altres agents de pista.
 • Controla els vehicles i persones que hi ha a l'àrea de moviment examinant la documentació.
 • Supervisa que es compleixi el reglament en matèries operatives i de seguretat.
  En cas pertinent ha d'informar l'autoritat en càrrec.
  S'assegura que les companyies aèries i operadors compleixin les mesures en quant a medi ambient (residus) i prevenció de riscos.
 • S'encarrega de la revisió de l'estat del camp de vol per a assegurar la seva operativitat: poden haver-hi nius d'aus o altres espècies que podrien posar en perill les maniobres dels avions, per exemple.
 • En els casos d'emergència de l'aeroport, guia els vehicles que necessitin circular per la plataforma: bombers, ambulàncies, etc.
 • Realitza altres tasques molt variades segons la peculiaritat de cada aeroport, des d'encarregar-se del transport de passatgers en aeroports petits fins a la captura d'animals que s'han escapat per la plataforma, entre d'altres.
 • Es comunica per ràdio amb la torre de control per a qualsevol maniobra de remolc o tracció.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE